Vrućine - uputstvo za preživljavanje

 
 

Vrućine su nam stigle i iako smo ih željno iščekivali poslije nebrojenih kišnih dana. I šta sad radimo? Kukamo da nam je prevruće i kako nam je ona kiša bila bolja. Šta reći osim svijetu se ne može ugoditi.

 

Kako preživjeti tropske vrućine na betonu (u gradu) kad je temperatura dovoljno visoka da na vrelom asvaltu pržite ćevape (Stvarno ne razumijem kome je na um pala ideja da peče jaja na trotoaru pored dobrih ćevapa?!)?


Prije no što započnem sa savjetima želim da uputim apel svima koji imaju klimu, isključite ih. Klima uređaj je nezdrav! Sjedeći u dobro rashlađenim prostorijama na ovoj vrućini loše utičete na psihičko zdravlje onih koji taj uređaj nemaju.Iznajmite roba sa lepezom


Može da bude crn, bilej, mongol ili rom, svaka boja će odgovarati. Uz malo sreće, ovaj posljednji dovešće vam i čitav orkestar trubača za veselje. Ovo možda zvuči rasistički, ali koga briga kad je vruće?Dahćite kao pas


Znate kako pas isplazi jezik i dahće. To je njegov način da se rashladi, pa zašto onda ne pokušati. Živite u skladu sa prirodom.Lavor s vodom


Donesite lavor sa hladnom vodom u prostoriji u kojoj sjedite i umoćite noge. Možete kupiti i veliku slamku pa piti vodu iz lavora kad ožednite da ne ustajete ponovo. Ukus vode zavisiće od čistoće vaših nogu.Skidanjem protiv vrućine


Neki dan je proslavljen dan bez gaćica. Predlažem da ga praktikujete svaki dan, a da po kući hodate goli ili u kupaćem.

 

SanMagazin - Magazin za inteligentnu ženu!  


Knjige na recept - biblioterapija

 
 

Ako ste ikad u životu pročitali knjigu koja na tako jedinstven način opisuje vašu životnu situaciju, problem u kome se nalazite ili emociju koja vas je u tom periodu obuzela, onda ste na pravom tragu biblioterapije.

Biblioterapija je metoda psihoterapije, odnosno metoda liječenja pomoću knjiga. Korijene biblioterapije moguće je pronaći i kod starih Grka, koji su pridavali izuzetnu važnost literaturi za psihičko i spiritualno blagostanje čovjeka, postavljajući znakove iznad vrata biblioteka na kojima je pisalo "mjesto za liječenje duše". Kao termin, biblioterapiju prvi put je upotrebio sveštenik Samuel McChord Crothers 1916. godine u članku tadašnjeg časopisa Atlantic Monthly smatrajući da knjige imaju ljekovita svojstva za mnoge boesti. 

 

Biblioterapija može pomoći djeci u sticanju osjećaja samopouzdanja i samopoštovanja, redukciji osjećaja izolacije, te podsticanja kreativnosti i sposobnosti rješavanja problema. Takođe, roditeljima može pružiti podršku u polemisanju o dječijim problemima sa djecom. Kod odraslih biblioterapija se pokazala kao uspješna u rješavanju problema anoreksije, agorafobije, liječenje ovisnosti, promjene seksualnosti, anksioznosti, smrti.

 


Proces biblioterapije ima tri faze: identifikaciju - u kojoj se čitalac identivfikuje sa likovima i situacijom opisanim u poeziji ili prozi knjige koju čita, katarza - momenat u kome čitalac spoznaje da dijeli mnoštvo misli i emocija sa likovima u knjizi i spoznaja - trenutak kada čitalac shvati da mu situacija opisana u knjizi može pomoći da razriješi sopstvene probleme.

 

 

Smatra se da se biblioterapiji treba pristupati sa oprezom, i ne pokušavati je samoinicijativno bez pomoći stručnog lica, jer je sam izbor literature od izuzetne važnosti kao i nadzor nad tim da se simptomi i sadržaj knjige ne prutamače pogrešno. Međutim, na Internetu i u bibliotekama svakodnevno možete pronaći mnoštvo bezazlene literature za samopomoć koja će vam možda biti korisna u rješavanju problema kao što su nedostatak samopouzdanja, nedostatak samopoštovanja, usamljenost i ljubavni jadi.

 

SanMagazin - Magazin za inteligentnu ženu

 


Menstrualni ciklus okrenite u svoju korist

Svima su nam poznati negativni efekti menstrualnog ciklusa, poput snažnih grčeva u stomaku koji prouzrokuju bolove i PMS-a koji od nekih žena pravi eksplozivni organizam sa izuzetno dugačkim jezikom i dobro podmazanim glasnicama.

Sviđalo se to nama ili ne, hormoni utiču na naše ponašanje, na to da se u nekim situacijama osjećamo izuzetno smirenim i punim samopouzdanja, dok u drugim okolnostima možda na iste stimulanse iz vana reagujemo dramatično, uz plač ili nervozu. Srećom, odavno smo spoznale činjenicu da nismo lude, nego da su biologija i hemija zaslužne za ovakve promjene raspoloženja. Doduše, ponekad hinjski koristimo pms da bismo se izvukle iz nepromišljanih ispada.

 

Znajući da nivo estrogena, progestoreno i testosterona u organizmu, utiče na ponašanje i odnos okoline prema nama, menstrualni ciklus možemo iskoristiti u sopstvenu korist.

 

Odreći se "kutija dnevno" navike

 

Od 1-14. dana ciklusa (prvi dan je dan kad krvarenje počne) nivo estrogena i progesterona dostiže svoj minimum. Ovo je period kad osjećate radost i olakšanje prouzrokovano, što padom hormona, što prestankom iscrpnog pms-a u kome su vam živci bili nategnuti do krajnjih granica. Period od početka, pa do polovine menstrualnog ciklusa idealan je period za prestanak pušenja i poklapa se sa periodom od 14 dana koji je upravo dovoljan da prevaziđete apstinencijalnu krizu, s tim što ste tokom ovog perioda bezbijedni od naleta novog talasa negativnih emocija.

 

Dani za avanturu

 

Dani 3-10 menstrualnog ciklusa najbolji su momenat da isprobate neku avanturu, bilo da je riječ o ekstremnim sporotovima ili poziv na kafu upućen dečku koji vam se sviđa. Ne samo da su estrogen i progesteron na niskom nivou, te  se lakše nosite sa stresom, nego je ovo period kad ste skloniji izazovima. Budući da su vam progesteron i estrogen na niskom nivou, aktivnosti koje će povećati hormone stresa dovešće vaš organizam u ravnotežu, dok bi izostanak izazova mogao voditi melanholiji i depresiji. Stoga, samo naprijed!

 

Započeti dijetu

 

U periodu između 3. i 25. dana mensturalnog cklusa najbolje je započeti dijetu. Ovo je period smanjene želje za slatkišima i hranom, koja ponovo nastupa nekoliko dana prije dobijanja menstruacije. Istraživanja su pokazala da, iako smo do sad mislili da je povećana želja za hranom biološke prirode, ovo ipak nije slučaj. Naime, povećana želja za hranom isključivo je psihološke prirode, jer nam hrana pruža utjehu u momentima kad se osjećamo loše.

 

Sagorjeti više masti

 

Period između 15 dana i kraja menstrualnog ciklusa, odnosno lutealni period, momenat je naglog rasta estrogena i progesterona što vašem tijelu daje mogućnost da ubrza metabolizam i brže sagorijeva masne naslage, ne samo tokom vježbanja, nego i dok odmarate. Međutim, ukoliko vam je u interesu brže sagorijevanje masnoće, ovo je period kad ne biste trebali izbjegavati tjelovježbu.

 

Najbolji momenat za Papa test

 

Najbolje vrijeme da odradite papa test jeste period između 10. i 20. dana menstrualnog ciklusa. Ovo je period kad je cervikalna sluz najtanja, što utiče na jasnoću sa kojom se uzorak ćelija može sagledati. Što je još važnije, ovo je period kad su ćelije materice najstarije i lakše se mogu "pročitati" pod mikroskopom.

 

Vrući seks

 

Dan 13 u ovom slučaju nije nesrećan dan. Ovo je dan pred ovulaciju (kod ciklusa koji traje 28 dana) i momenat kad ste najosjetljiviji, libido vam je najviši, a orgazam je lako doživjeti i u ovom momentu on je i najintenzivniji. Naravno, ovo je i najfertilniji period, pa ako ne ciljate na bebu, obratite pažnju na dodatnu zaštitu.

 

Tražite povišicu

 

Dani 10-13 momenat su rasta hormona, koji ne idu samo u korist vaše seksualne privlačnosti, nego i kognitivnih sposobnosti. Vaše samopouzdanje će rasti, a mentalne sposobnosti se izoštriti kako se hormoni u organizmu pripremaju za ovulaciju. Ovo je pravi momenat da tražite povišicu ili unapređenja, a ukoliko vam se šef usprotivi, vaše verbalne sposobnosti u ovom momentu biće na vrhuncu da biste mogli sa obije noge na zemlji odbraniti svoj stav.  

 

Pratite nas - SanMagazin - magazin za inteligentnu ženu!

 


Plesom do seksa

 
 

Tokom istorije i kroz sve kulture ples se proširio od plemenskih rituala do plesa u klubovima ili pred ogledalom. Bilo da je riječ o solo plesu, plesu u parovima ili u grupi, svi imamo način da se izrazimo. No, može li nam ples pomoći da pronađemo partnera za seks?

Sa stanovišta posmatrača, ples može biti ugodan za oko, koliko i muzika za uho, no sa naučne strane posmatrano Čarls Darvin prvi je predložio da ples igra značajnu ulogu u ritualu parenja, te da je povezan sa održanjem vrste. Ako je ovo istina, sposobnost plesa na neki način mora uticati na sposobnost preživljavanja i reprodukcije.

 

U samim počecima ljudske istorije pojedinci koji su imali bolju koordinaciju pokreta, ritmičnost i simetriju tijela bili su privlačniji partnerima, jer su ove osobine često bile povezane sa sposobnošću preživljavanja. Ples je samo vanjska manifestacija ovih osobina. Odnosno, riječ je o brzoj prezentaciji svojih sposobnosti kako bi privukli partnera.

 

U savremenom smislu, ples se posmatra kao samopouzdanje i neustrašivost, ponekad i pijanstvo. No, najvažnije, pokreti koji označavaju dobrog plesača povezani su sa predstavom o tome da je riječ o osobi dobrog zdravlja i reproduktivne sposobnosti. Ples u klubovima kao dio udvaranja samo je savremena manifestacija onoga što gledamo u životinjskom svijetu. Jedina razlika je u tome što naša tečna hrabrost ne dolazi od pitke vode.

 

Šta je to što karakteriše dobrog plesača? U životinjskom svijetu, muškarci su ti koji moraju impresionirati ženu. No, naši "homo sapiensi balkanikusi" plesače često nazivaju pogrdnim imenima i predmet su rugalice. Činjenica je, pak, da žene obožavaju muškarce koji se tijelom znaju izraziti, a ne one što ritmično (daj bože) trzaju glavom. Nauka je pokazala da su tečni pokreti, okretanje i savijanje gornjih dijelova tijela: torza, vrata i glave, ženama najprivlačniji.

 

Stoga, sljedeći put, ovo posebno važi za muškarce, kad ste u klubu, u baru ili sopstvenoj dnevnoj sobi prihvatie zaboravjene životinjske instinkte.

 

SanMagazin - Magazin za inteligentnu ženu!


Lijek za beskorisne savjete

Zar vas ne iritira činjenica da vam pretraživač na pitanje ili problem koji ste unijeli izbaci mnoštvo potpuno beskorisnih savjeta. Tekstovi često imaju izuzetno plitak sadržaj koji vam ne govori ništa. Osim privlačnih naslova poput: Zaradi 20 eura za minut, Kako ga dovesti do ludila ili 5 načina da ubijete medvjeda golim rukama, ne nude apsoulutno ništa što biste mogli upotrijebiti u svakodnevnom životu. Dobro priznajem, osim ovih savjeta koji se odnose na medvjeda.

 

Želite li,pak, čitati sadržaj koji će vam pružiti prava rješenja vezana za karijeru, modu, ljepotu, putovanje i dati vam po neku zabavnu ili inspirativnu priču, pratite magazin za inteligentnu ženu - San Magazin!

 

 


Na presici Banjaluka Fashion Faira dizajneri ostali šokirani


Danas, na pres konferenciji Banjaluka Fasion Faira, dizajneri su ostali šokirani jednostavnim pitanjem naše novinarke. Pitanje je glasilo: "Cipele kojeg brenda će modeli večeras nositi uz vaše kreacije?" Jedina dizajnerica koja je stvarno došla spremna na ovu reviju jeste Ljiljana Majkić, koja je zamolila ALDO da joj posudi cipele za večerašnju reviju. Drugi dizajneri: Igor Todorović i mlada dizajnerica, kojoj je ovo istovremeno i prva revija, pa joj se ovakav propust može i oprostiti, Tihana Todić odbili su da daju svoj komentar.
 
Napomene radi, nerijetko se desi da modeli reviju nose u svojim cipelama, pa se onda dogodi da model narodnu nošnju iznese u crnim čizmama do iznad koljena. 
 
A onda nam pričaju o modnim revijama koje se kod nas održavaju kao o spektaklima svjetskih razmjera. Naš stav je da sve dok dizajneri ne počnu obraćati pažnju na detalje, poput modnih dodataka, koji krase njihovu odjeću, domaća modna scena neće imati ni s od svjetske. 
 
Naše pitanje je čini se izazvalo pravu pometnju, jer je po završetku konferencije dobroćudna Ljiljana Majkić udijelila savjete ostalim dizajnerima da i oni zamole brend koji je njoj ustupio obuću za koji par cipela.
 
O tome kako će na kraju izgledati otvaranje Banjaluka Fashion Faira čitajte sutra u San Magazinu.
 


Gaćice kojima i žene mokre stojeći

 
 
Djevojke, čini se da je našim mukama došao kraj. Ili smo barem na dobrom tragu da se to desi. Naime, španska kompanija Pipipop proizvela je gaćice pomoću kojih i žene mogu piškiti stojeći. Da ne dužim, pogledajte o čemu je riječ: http://www.sanmagazin.com/nauka-i-tehnologija/item/1818-gacice-kojima-zene-mokre-stojeci


Vjerujem u ženu!

 
 

Ne trpimo stereotipe! Vjerujemo da žena može biti inteligentna i lijepa istovremeno. Vjerujemo u kontradikciju da može biti naučnik i modni trendseter. Da može biti karijerista i voditi bogat porodični i društveni život. Da gradi svoj um, ali i odraz u ogledalu, sebe radi.

Vjerujemo da žena ima smisla za humor, da ima oko za ljepotu, da voli avanturu i putovanja. Vjerujemo da je dobra majka, supruga i ljubavnica. Vjerujemo u ženu koja zavodi intelektom, u ženu čiji karakter ide ispred njenih fizičkih osobina iako je božanstvena.

Vjerujemo u onu impulsivnu i instinktom ili emocijom vođenu. Vjerujemo u ženu koja griješi, ali uči. I u ženu koja prašta.

Vjerujemo u aktivnu i radoznalu djevojčicu, što još zna da se igra i kroz svijet prolazi začuđenim, širom otvorenim očima. U ženu što je spoznala sebe. U onu koja se smije šalama upućenim na svoj račun. I u ženu što opaske odbija osmijehom i mirnim srcem.

Vjerujemo u ženu što inspiriše i uživa u tome da bude glavni junak svog života. 

Vjerujemo u ženu koja drži sudbinu u sopstvenim rukama!

SanMagazin 

 


Izazovimo osmijeh


Šaljite nam na mail kratke porukice sa pozitivnom porukom, a mi ćemo vas potpisati i uručiti je potpunom strancu. Što više ljudi nasmijemo, više sunca će da nam sja! Pišite na: info@sanmagazin.com.

 

 


Zdrava brza hrana

 
 
Od nedavno primjetih da je sve popularnija ishrana u ekspres restoranima. Brz život i previše posla svakako nas tjeraju na to da se hranimo "na ulici", no do nedavno to je značilo smazati slasno parče pite ili pice ili pojesti neku pljeskavicu koja vas napuni za narednih 8 sati. I ruku na srce, hvala onome ko izmisli brzu hranu, jer bih u protivnom umrla od gladi.
 
No, jedna drugarica me podstakla da umjesto na pitu odemo u ekspres restoran na ručak. Shvatih da za skoro iste pare za koje bi kupila neko nezdravo parčence mogu da dobijem pravi obrok sa povrćem i mesom ili čorbicu i salatu. Ukratko, mogu zdravo da se hranim, a da pri tome i dalje ne znam gdje mi se nalazi šporet (osim ringle na kojoj kuham kafu Sealed).
 
Ovo će zvučati kao reklama ekspres restoranima, ali osim ako nemate 4-članu porodicu, mnogo više se isplati pojesti nešto vani, nego to isto skuhati kod kuće samo za sebe, kad zbrojite trošak namirnica, struje i trud. 
 
I za kraj, ne samo da je jeftina, hrana je prilično zdrava i sigurno manje goji od standardne brze hrane.
 
Šta vi kažete? Hranite li se u restoranima ovog tipa? Kako vam se sviđaju?
 
 


1 2 3 4 5 6 7 8  Sledeći»