Knjige na recept - biblioterapija

Published on 06/12,2013

 
 

Ako ste ikad u životu pročitali knjigu koja na tako jedinstven način opisuje vašu životnu situaciju, problem u kome se nalazite ili emociju koja vas je u tom periodu obuzela, onda ste na pravom tragu biblioterapije.

Biblioterapija je metoda psihoterapije, odnosno metoda liječenja pomoću knjiga. Korijene biblioterapije moguće je pronaći i kod starih Grka, koji su pridavali izuzetnu važnost literaturi za psihičko i spiritualno blagostanje čovjeka, postavljajući znakove iznad vrata biblioteka na kojima je pisalo "mjesto za liječenje duše". Kao termin, biblioterapiju prvi put je upotrebio sveštenik Samuel McChord Crothers 1916. godine u članku tadašnjeg časopisa Atlantic Monthly smatrajući da knjige imaju ljekovita svojstva za mnoge boesti. 

 

Biblioterapija može pomoći djeci u sticanju osjećaja samopouzdanja i samopoštovanja, redukciji osjećaja izolacije, te podsticanja kreativnosti i sposobnosti rješavanja problema. Takođe, roditeljima može pružiti podršku u polemisanju o dječijim problemima sa djecom. Kod odraslih biblioterapija se pokazala kao uspješna u rješavanju problema anoreksije, agorafobije, liječenje ovisnosti, promjene seksualnosti, anksioznosti, smrti.

 


Proces biblioterapije ima tri faze: identifikaciju - u kojoj se čitalac identivfikuje sa likovima i situacijom opisanim u poeziji ili prozi knjige koju čita, katarza - momenat u kome čitalac spoznaje da dijeli mnoštvo misli i emocija sa likovima u knjizi i spoznaja - trenutak kada čitalac shvati da mu situacija opisana u knjizi može pomoći da razriješi sopstvene probleme.

 

 

Smatra se da se biblioterapiji treba pristupati sa oprezom, i ne pokušavati je samoinicijativno bez pomoći stručnog lica, jer je sam izbor literature od izuzetne važnosti kao i nadzor nad tim da se simptomi i sadržaj knjige ne prutamače pogrešno. Međutim, na Internetu i u bibliotekama svakodnevno možete pronaći mnoštvo bezazlene literature za samopomoć koja će vam možda biti korisna u rješavanju problema kao što su nedostatak samopouzdanja, nedostatak samopoštovanja, usamljenost i ljubavni jadi.

 

SanMagazin - Magazin za inteligentnu ženu

 


Comments

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me