Plesom do seksa

Published on 06/07,2013

 
 

Tokom istorije i kroz sve kulture ples se proširio od plemenskih rituala do plesa u klubovima ili pred ogledalom. Bilo da je riječ o solo plesu, plesu u parovima ili u grupi, svi imamo način da se izrazimo. No, može li nam ples pomoći da pronađemo partnera za seks?

Sa stanovišta posmatrača, ples može biti ugodan za oko, koliko i muzika za uho, no sa naučne strane posmatrano Čarls Darvin prvi je predložio da ples igra značajnu ulogu u ritualu parenja, te da je povezan sa održanjem vrste. Ako je ovo istina, sposobnost plesa na neki način mora uticati na sposobnost preživljavanja i reprodukcije.

 

U samim počecima ljudske istorije pojedinci koji su imali bolju koordinaciju pokreta, ritmičnost i simetriju tijela bili su privlačniji partnerima, jer su ove osobine često bile povezane sa sposobnošću preživljavanja. Ples je samo vanjska manifestacija ovih osobina. Odnosno, riječ je o brzoj prezentaciji svojih sposobnosti kako bi privukli partnera.

 

U savremenom smislu, ples se posmatra kao samopouzdanje i neustrašivost, ponekad i pijanstvo. No, najvažnije, pokreti koji označavaju dobrog plesača povezani su sa predstavom o tome da je riječ o osobi dobrog zdravlja i reproduktivne sposobnosti. Ples u klubovima kao dio udvaranja samo je savremena manifestacija onoga što gledamo u životinjskom svijetu. Jedina razlika je u tome što naša tečna hrabrost ne dolazi od pitke vode.

 

Šta je to što karakteriše dobrog plesača? U životinjskom svijetu, muškarci su ti koji moraju impresionirati ženu. No, naši "homo sapiensi balkanikusi" plesače često nazivaju pogrdnim imenima i predmet su rugalice. Činjenica je, pak, da žene obožavaju muškarce koji se tijelom znaju izraziti, a ne one što ritmično (daj bože) trzaju glavom. Nauka je pokazala da su tečni pokreti, okretanje i savijanje gornjih dijelova tijela: torza, vrata i glave, ženama najprivlačniji.

 

Stoga, sljedeći put, ovo posebno važi za muškarce, kad ste u klubu, u baru ili sopstvenoj dnevnoj sobi prihvatie zaboravjene životinjske instinkte.

 

SanMagazin - Magazin za inteligentnu ženu!


Comments

  1. 10/11,2017 | 13:08

    This especially true for men, when you are in a club, at the bar or in your own living room, they accept forgotten animal instincts.

  2. 01/18,2018 | 12:02

    I danced tango as a child and I had little understanding of what kind of passion it carries within itself. now I understand more

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me