Vrućine - uputstvo za preživljavanje

 
 

Vrućine su nam stigle i iako smo ih željno iščekivali poslije nebrojenih kišnih dana. I šta sad radimo? Kukamo da nam je prevruće i kako nam je ona kiša bila bolja. Šta reći osim svijetu se ne može ugoditi.

 

Kako preživjeti tropske vrućine na betonu (u gradu) kad je temperatura dovoljno visoka da na vrelom asvaltu pržite ćevape (Stvarno ne razumijem kome je na um pala ideja da peče jaja na trotoaru pored dobrih ćevapa?!)?


Prije no što započnem sa savjetima želim da uputim apel svima koji imaju klimu, isključite ih. Klima uređaj je nezdrav! Sjedeći u dobro rashlađenim prostorijama na ovoj vrućini loše utičete na psihičko zdravlje onih koji taj uređaj nemaju.Iznajmite roba sa lepezom


Može da bude crn, bilej, mongol ili rom, svaka boja će odgovarati. Uz malo sreće, ovaj posljednji dovešće vam i čitav orkestar trubača za veselje. Ovo možda zvuči rasistički, ali koga briga kad je vruće?Dahćite kao pas


Znate kako pas isplazi jezik i dahće. To je njegov način da se rashladi, pa zašto onda ne pokušati. Živite u skladu sa prirodom.Lavor s vodom


Donesite lavor sa hladnom vodom u prostoriji u kojoj sjedite i umoćite noge. Možete kupiti i veliku slamku pa piti vodu iz lavora kad ožednite da ne ustajete ponovo. Ukus vode zavisiće od čistoće vaših nogu.Skidanjem protiv vrućine


Neki dan je proslavljen dan bez gaćica. Predlažem da ga praktikujete svaki dan, a da po kući hodate goli ili u kupaćem.

 

SanMagazin - Magazin za inteligentnu ženu!  


Knjige na recept - biblioterapija

 
 

Ako ste ikad u životu pročitali knjigu koja na tako jedinstven način opisuje vašu životnu situaciju, problem u kome se nalazite ili emociju koja vas je u tom periodu obuzela, onda ste na pravom tragu biblioterapije.

Biblioterapija je metoda psihoterapije, odnosno metoda liječenja pomoću knjiga. Korijene biblioterapije moguće je pronaći i kod starih Grka, koji su pridavali izuzetnu važnost literaturi za psihičko i spiritualno blagostanje čovjeka, postavljajući znakove iznad vrata biblioteka na kojima je pisalo "mjesto za liječenje duše". Kao termin, biblioterapiju prvi put je upotrebio sveštenik Samuel McChord Crothers 1916. godine u članku tadašnjeg časopisa Atlantic Monthly smatrajući da knjige imaju ljekovita svojstva za mnoge boesti. 

 

Biblioterapija može pomoći djeci u sticanju osjećaja samopouzdanja i samopoštovanja, redukciji osjećaja izolacije, te podsticanja kreativnosti i sposobnosti rješavanja problema. Takođe, roditeljima može pružiti podršku u polemisanju o dječijim problemima sa djecom. Kod odraslih biblioterapija se pokazala kao uspješna u rješavanju problema anoreksije, agorafobije, liječenje ovisnosti, promjene seksualnosti, anksioznosti, smrti.

 


Proces biblioterapije ima tri faze: identifikaciju - u kojoj se čitalac identivfikuje sa likovima i situacijom opisanim u poeziji ili prozi knjige koju čita, katarza - momenat u kome čitalac spoznaje da dijeli mnoštvo misli i emocija sa likovima u knjizi i spoznaja - trenutak kada čitalac shvati da mu situacija opisana u knjizi može pomoći da razriješi sopstvene probleme.

 

 

Smatra se da se biblioterapiji treba pristupati sa oprezom, i ne pokušavati je samoinicijativno bez pomoći stručnog lica, jer je sam izbor literature od izuzetne važnosti kao i nadzor nad tim da se simptomi i sadržaj knjige ne prutamače pogrešno. Međutim, na Internetu i u bibliotekama svakodnevno možete pronaći mnoštvo bezazlene literature za samopomoć koja će vam možda biti korisna u rješavanju problema kao što su nedostatak samopouzdanja, nedostatak samopoštovanja, usamljenost i ljubavni jadi.

 

SanMagazin - Magazin za inteligentnu ženu

 


Menstrualni ciklus okrenite u svoju korist

Svima su nam poznati negativni efekti menstrualnog ciklusa, poput snažnih grčeva u stomaku koji prouzrokuju bolove i PMS-a koji od nekih žena pravi eksplozivni organizam sa izuzetno dugačkim jezikom i dobro podmazanim glasnicama.

Sviđalo se to nama ili ne, hormoni utiču na naše ponašanje, na to da se u nekim situacijama osjećamo izuzetno smirenim i punim samopouzdanja, dok u drugim okolnostima možda na iste stimulanse iz vana reagujemo dramatično, uz plač ili nervozu. Srećom, odavno smo spoznale činjenicu da nismo lude, nego da su biologija i hemija zaslužne za ovakve promjene raspoloženja. Doduše, ponekad hinjski koristimo pms da bismo se izvukle iz nepromišljanih ispada.

 

Znajući da nivo estrogena, progestoreno i testosterona u organizmu, utiče na ponašanje i odnos okoline prema nama, menstrualni ciklus možemo iskoristiti u sopstvenu korist.

 

Odreći se "kutija dnevno" navike

 

Od 1-14. dana ciklusa (prvi dan je dan kad krvarenje počne) nivo estrogena i progesterona dostiže svoj minimum. Ovo je period kad osjećate radost i olakšanje prouzrokovano, što padom hormona, što prestankom iscrpnog pms-a u kome su vam živci bili nategnuti do krajnjih granica. Period od početka, pa do polovine menstrualnog ciklusa idealan je period za prestanak pušenja i poklapa se sa periodom od 14 dana koji je upravo dovoljan da prevaziđete apstinencijalnu krizu, s tim što ste tokom ovog perioda bezbijedni od naleta novog talasa negativnih emocija.

 

Dani za avanturu

 

Dani 3-10 menstrualnog ciklusa najbolji su momenat da isprobate neku avanturu, bilo da je riječ o ekstremnim sporotovima ili poziv na kafu upućen dečku koji vam se sviđa. Ne samo da su estrogen i progesteron na niskom nivou, te  se lakše nosite sa stresom, nego je ovo period kad ste skloniji izazovima. Budući da su vam progesteron i estrogen na niskom nivou, aktivnosti koje će povećati hormone stresa dovešće vaš organizam u ravnotežu, dok bi izostanak izazova mogao voditi melanholiji i depresiji. Stoga, samo naprijed!

 

Započeti dijetu

 

U periodu između 3. i 25. dana mensturalnog cklusa najbolje je započeti dijetu. Ovo je period smanjene želje za slatkišima i hranom, koja ponovo nastupa nekoliko dana prije dobijanja menstruacije. Istraživanja su pokazala da, iako smo do sad mislili da je povećana želja za hranom biološke prirode, ovo ipak nije slučaj. Naime, povećana želja za hranom isključivo je psihološke prirode, jer nam hrana pruža utjehu u momentima kad se osjećamo loše.

 

Sagorjeti više masti

 

Period između 15 dana i kraja menstrualnog ciklusa, odnosno lutealni period, momenat je naglog rasta estrogena i progesterona što vašem tijelu daje mogućnost da ubrza metabolizam i brže sagorijeva masne naslage, ne samo tokom vježbanja, nego i dok odmarate. Međutim, ukoliko vam je u interesu brže sagorijevanje masnoće, ovo je period kad ne biste trebali izbjegavati tjelovježbu.

 

Najbolji momenat za Papa test

 

Najbolje vrijeme da odradite papa test jeste period između 10. i 20. dana menstrualnog ciklusa. Ovo je period kad je cervikalna sluz najtanja, što utiče na jasnoću sa kojom se uzorak ćelija može sagledati. Što je još važnije, ovo je period kad su ćelije materice najstarije i lakše se mogu "pročitati" pod mikroskopom.

 

Vrući seks

 

Dan 13 u ovom slučaju nije nesrećan dan. Ovo je dan pred ovulaciju (kod ciklusa koji traje 28 dana) i momenat kad ste najosjetljiviji, libido vam je najviši, a orgazam je lako doživjeti i u ovom momentu on je i najintenzivniji. Naravno, ovo je i najfertilniji period, pa ako ne ciljate na bebu, obratite pažnju na dodatnu zaštitu.

 

Tražite povišicu

 

Dani 10-13 momenat su rasta hormona, koji ne idu samo u korist vaše seksualne privlačnosti, nego i kognitivnih sposobnosti. Vaše samopouzdanje će rasti, a mentalne sposobnosti se izoštriti kako se hormoni u organizmu pripremaju za ovulaciju. Ovo je pravi momenat da tražite povišicu ili unapređenja, a ukoliko vam se šef usprotivi, vaše verbalne sposobnosti u ovom momentu biće na vrhuncu da biste mogli sa obije noge na zemlji odbraniti svoj stav.  

 

Pratite nas - SanMagazin - magazin za inteligentnu ženu!

 


Lijek za beskorisne savjete

Zar vas ne iritira činjenica da vam pretraživač na pitanje ili problem koji ste unijeli izbaci mnoštvo potpuno beskorisnih savjeta. Tekstovi često imaju izuzetno plitak sadržaj koji vam ne govori ništa. Osim privlačnih naslova poput: Zaradi 20 eura za minut, Kako ga dovesti do ludila ili 5 načina da ubijete medvjeda golim rukama, ne nude apsoulutno ništa što biste mogli upotrijebiti u svakodnevnom životu. Dobro priznajem, osim ovih savjeta koji se odnose na medvjeda.

 

Želite li,pak, čitati sadržaj koji će vam pružiti prava rješenja vezana za karijeru, modu, ljepotu, putovanje i dati vam po neku zabavnu ili inspirativnu priču, pratite magazin za inteligentnu ženu - San Magazin!

 

 


Na presici Banjaluka Fashion Faira dizajneri ostali šokirani


Danas, na pres konferenciji Banjaluka Fasion Faira, dizajneri su ostali šokirani jednostavnim pitanjem naše novinarke. Pitanje je glasilo: "Cipele kojeg brenda će modeli večeras nositi uz vaše kreacije?" Jedina dizajnerica koja je stvarno došla spremna na ovu reviju jeste Ljiljana Majkić, koja je zamolila ALDO da joj posudi cipele za večerašnju reviju. Drugi dizajneri: Igor Todorović i mlada dizajnerica, kojoj je ovo istovremeno i prva revija, pa joj se ovakav propust može i oprostiti, Tihana Todić odbili su da daju svoj komentar.
 
Napomene radi, nerijetko se desi da modeli reviju nose u svojim cipelama, pa se onda dogodi da model narodnu nošnju iznese u crnim čizmama do iznad koljena. 
 
A onda nam pričaju o modnim revijama koje se kod nas održavaju kao o spektaklima svjetskih razmjera. Naš stav je da sve dok dizajneri ne počnu obraćati pažnju na detalje, poput modnih dodataka, koji krase njihovu odjeću, domaća modna scena neće imati ni s od svjetske. 
 
Naše pitanje je čini se izazvalo pravu pometnju, jer je po završetku konferencije dobroćudna Ljiljana Majkić udijelila savjete ostalim dizajnerima da i oni zamole brend koji je njoj ustupio obuću za koji par cipela.
 
O tome kako će na kraju izgledati otvaranje Banjaluka Fashion Faira čitajte sutra u San Magazinu.
 


Vjerujem u ženu!

 
 

Ne trpimo stereotipe! Vjerujemo da žena može biti inteligentna i lijepa istovremeno. Vjerujemo u kontradikciju da može biti naučnik i modni trendseter. Da može biti karijerista i voditi bogat porodični i društveni život. Da gradi svoj um, ali i odraz u ogledalu, sebe radi.

Vjerujemo da žena ima smisla za humor, da ima oko za ljepotu, da voli avanturu i putovanja. Vjerujemo da je dobra majka, supruga i ljubavnica. Vjerujemo u ženu koja zavodi intelektom, u ženu čiji karakter ide ispred njenih fizičkih osobina iako je božanstvena.

Vjerujemo u onu impulsivnu i instinktom ili emocijom vođenu. Vjerujemo u ženu koja griješi, ali uči. I u ženu koja prašta.

Vjerujemo u aktivnu i radoznalu djevojčicu, što još zna da se igra i kroz svijet prolazi začuđenim, širom otvorenim očima. U ženu što je spoznala sebe. U onu koja se smije šalama upućenim na svoj račun. I u ženu što opaske odbija osmijehom i mirnim srcem.

Vjerujemo u ženu što inspiriše i uživa u tome da bude glavni junak svog života. 

Vjerujemo u ženu koja drži sudbinu u sopstvenim rukama!

SanMagazin 

 


Masna koža - brzi trikovi

 
 

Masna koža lica cijelog ili samo T-zone stvara probleme mnogim ženama šriom svijeta. Srećom, priroda se pobrinula da nam ponudi mnoštvo jednostavnih i brzih recepata za borbu sa masnom kožom.

 

Masna koža nastaje prekomjernim lučenjem sebuma za koji su zaslužne naše lojne žlijezde, te taloženjem istog na površini kože. Manifestuje se kao masni sjaj posebno na području poznatom kao T zona. Sreća je da se kod ljudi sa masnijom kožom manje uočavaju znakovi starenja. Ipak, oni koji je imaju, smatraju je problematičnom jer često dovodi do pojave akni. Da biste razriješili problem donosim vam nekoliko jednostavnih i brzih recepata iz prirode.

 

Sapun od kozijeg mlijeka odličan je za čišćenje svih tipova kože, pa tako i masne. Njegova pH vrijednost približna je prirodnoj pH vrijednosti kože te održava prirodnu masnoću kože u savršenoj ravnoteži bilo da je riječ o suhoj ili masnoj koži. Odličan je pilg za uklanjanje odumrlih ćelija kože, a zahvaljujući prirodnom glicerinu koji sadrži, kožu ne isušuje, nego je održava vlažnom. Sapun od kozijeg mlijeka sa dodatkom kokosovog ulja, limunske trave ili lavande dodatno pomažu pri njezi masne kože i akni.

 

Umivanje hladnom ili toplom vodom (nikako vrućom) pomaže pri sapiranju masnoće sa kože, a da pri tome kože ne gubi vlažnost. Između čišćenja možete da se poslužite i papirnim maramicama koje će upiti višak masnoće.

 

Soda bikarbona će pomoći pri otklanjanju viška masnoće. Pomiješajte pola kašikice sode bikarbone sa tečnim sapunom i utrljajte na masna područja izbjegavajući područje oko očiju. Ovaj abrazivni pilig pomaže i u uklanjanju tamnih flekica koliko i masnoće. Isperite hladnom vodom.

 

Slično sodi, jabukovo sirće je odlično sredstvo u borbi sa masnom kožom. Ukoliko vam je koža osjetljiva ili vam jednostavno nije primamljiva pomisao da čisto jabukovo sirće nanosite na kožu, razblažite ga sa vodom, a potom uz pomoć vate ili platna nanesite na masnija područja. Ostavite da stoji 5-10 minuta, a potom isperite hladnom vodom.

 

Za nemasnu kožu tokom ljetnih dana, te ukoliko ste planirali boravak na plaži, koristite morsku so. So je dar prirode i odlično isušuje. U malu bočicu sa pumpicom (ako imate, ako ne, u čašu) razmutite jednu supenu kašiku morske soli sa toplom vodom, a potom je nanesite na masna područja poput čela i nosa i pustite da se osuši.

 

Limun je jedan od najstarijih sastojaka u preparatima za njegu masne kože. Iscijedite sok od limuna i pomiješajte ga sa vodom, te uz pomoć vate nanesite na lice. Limun je odličan antioksidans koji sužava pore, zateže kožu i balansira pH kože.

 

Jabuka zateže čisti i smiruje kožu. Zahvaljujući jabučnoj kiselini pored navedenog upija višak masnoće, te je maska od jabuke odlična za masnu kožu. Jednu polovinu neoguljene jabuke izrendajte i nanesite na lice. Ostavite da stoji 15-ak minuta, a potom isperite.

 

Krastavac je jedan od najboljih bjuti sastojaka iz kuhinje. Hladi, smiruje i čisti. Ne samo da uklanja višak masnoće nego i izbjeljuje pjegice, ublažava opekotine nastale sunčanjem i smiruje otečenost. Ogulite ga, smrvite i nanesite na lice. Pustite da odstoji 10-tak minuta, a potom isperite.

 

Važno je napomenuti da ni jedan od ovih recepata nije apsolutno koristan za svakoga, no eksperimentisanjem ćete pronaći onaj koji vašoj koži najviše odgovara.

 

Potražite nas i na sajtu SanMagazin.

 

 Spriječite ujede komaraca

 

Vlažno proljetno vrijeme donijelo nam je najezdu komaraca koji su čini se evoluirali u krokodile. Ubodi su im bolni i stvaraju velike otoke i iritaciju kože koja dovodi do ludila. 

 

Na tržištu postoji mnoštvo preparata za kožu kojima se mogu spriječiti ubodi komaraca, no sloj hemije na koži nekima izaziva prilično neprijatan osjećaj. Da ne govorim da neka od tih sredstava imaju prilično odbojan miris. Stoga je možda najbolje rješenje okrenuti se domaćim receptima iz kućne radinosti za sprječavanje uboda komaraca.

 

Jabukovo sirće

 

Razmutite dvije-tri kašike jabukovog sirćeta u čaši vode i to popijte ujutru ukoliko je u vašoj okolini svakodnevno veliki broj komaraca ili ovo piće konzumirajte koji sat prije no što krenete u prirodu gdje biste mogli susresti roj žaoki. Jabukovo sirće će se tokom dana prenijeti i na kožu, te time stvarati odbojan miris komarcima (ali samo komarcima, za okolinu ste bezbijedni).

 

Ekstrakt vanilije

 

Za razliku od drugih insekata slatkasti ekstrakt vanilije komarcima je odbojan. Utrljajte ekstrakt vanilije na kožu direktno iz bočice ili ga prethodno razvodnite sa vodom. Možete čak i odjeću potopiti u rastvor vode i ekstrakta vanilije kako biste zaustavili komarce. Međutim, postoji opasnost da privučete ljude mirišući na kolačiće. 

 

Esencijalna ulja

 

Razblažite eterično ulje sa alkoholom, destilovanom vodom, bejbi ili maslinovim uljem, te ga nanesite na kožu. Pri tome izbjegavajte područja oko očiju, nosa  i usta, jer su eterična ulja isključivo za spoljnu upotrebu. Eterična ulja koja su po svom mirisu odbojna komarcima su: Citronela, Cedar, Bosiljak, Lavanda, Eukaliptus, Limuska trava. Nije na odmet ni da spojite ugodno sa korisnim tako što ćete proučiti blagotvorna dejstva aromaterapije, te koristiti ono eterično ulje koje će vam i u aromaterapijskom smislu goditi.

 

Dodatni trikovi

 

Budući da se komarci uglavnom gnijezde u biljkama i žbunju u kući i dvorištu možete ih rastjerati i nekim jednostavnim trikovima uz malo truda. Vodicu za ispiranje usta sa mirisom mente možete pošpricati po kući i kućnim biljkama ili saksijama ako mislite da bi nanošenje vodice na listove i stabla kućnih biljaka za njih bilo štetno. Oštar miris mente komarce će istjerati iz vašeg doma. 

 

Ukoliko vas komarci opsjedaju u vrtu, možete se poslužiti prahom bijelog luka (možete ga pronaći u kesicama na rafama sa začinima u skoro svakom marketu). Prah pomiješajte sa vodom i pošpricajte travnjak, cvijeće i žbunje koje okružuje vaš vrt i kuću. Trebalo bi da riješite problem.

 

Trebate imati u vidu da baš kao što neki ljudi neodoljivo privlače komarce, neki drugi su potpuno zaštićeni.  Isto tako, neki od navedenih metoda za sprječavanje ujeda komaraca nekima neće biti djelotvorni dok nekima hoće. No, ne odustajte. Eksperimetišite i ustanovite koji od recepata je idealan za vašu zaštitu od ujeda komaraca. 
 


Izreke koje smatram korisnim

 
 
Znam da je Internet preplavljen izrekama, bilo ljubavnim, bilo životnim, bilo izrekama koje su navodno izrekli naučnici, pjesnici, biznismeni. No većina njih ne samo da je beskorisna nego i je apsolutno bljutava. Evo nekoliko izreka koje ja smatram korisnim i zašto.
 
"Kakve su ti misli, takav ti je život". Snažno vjerujem u zakon privlačnosti, barem kad je ovo u pitanju (jer još nemam kuću na moru Sealed). Vjerujem da život ima svoje uspone i padove, ali isto tako da je većini optimista lijepo u životu. Vjerovatno je stvar percepcije, ali koga briga.
 
"Rješenje postoji. Uvijek!" Ovo je nešto što sam naučila na online kursu Crash course on creativity. Zapravo riječ je o tome da ukoliko ste ubijeđeni u to da rješenje nekog problema postoji, i naći ćete ga. Makar rješenje ne bilo onakvo kakvo ste očekivali ili do njega došli drugačijim putem od prvobitno osmišljenog.
 
"Ono si što sam odabereš". Čovjek je sam zaslužan za svoju sudbinu. Istina je da nismo svi rođeni lijepi, bogati, u metropolama itd. No, ja lično sam srela ljude koji nisu imali mogućnost finansijsku da se školuju, pa su se ipak školovali, koji nisu mogli pronaći posao, pa su ga sami stvorili...
 
Koje izreke su na vas uticale? Šta smatrate stvarno korisnim? Ostavite komentar!
 
Pronađite nas i na sajtu SanMagazin. 
 
 


Šta možemo naučiti od djece?

 

 

Nedavno sam posmatraa djevojku u njenim 20-tim na plaži. Dok smo se nas još dvije gušterale na suncu, žmirkajući bez sunčanih naočara da bismo upile ljepote zimskog mora, Ines se igrala. Prvo nam je smrvila jednu školjku na kamenu i ukrasila je travkama koje je tu zatekla, te nam to ponudila kao ručak. Potom, gradila je visoki toranj od kamenja. Na kraju, na komadiću pijeska koji je pusto štrčao između kamenja počela je da gradi utvrdu, sa dvije stražarske kule.

Sa osmijehom spoznah da sam ljubomorna. Ona je odrasla, a iz nekog razloga je zadržala tu sposobnost da se igra. Ideje su joj navirale i stalno je pronalazila nove načine da se zabavi.

 

Podstaklo me na razmišljanje: šta je to što možemo naučiti od djece?

 

Radoznalost. Uprkos izreci „radoznalost je ubila mačku“, trebamo postavljati više pitanja sebi i drugima.Svako pitanje su vrata koja otvaraju još mnoštvo svjetova (saznanja) iza njih. Jer, iza svakog pitanja stoje još tri.

Čuđenje. Djeca imaju tu sposobnost da se čude svemu što je oko njih. Sve što se dešava u njihovom okruženju je magično djelo, jer ga proživljavaju po prvi put. I, ako nije za njih opasno ili bolno iskustvo, dive mu se. Mi smo prestali da se divimo sitnicama, poput nečijeg osmijeha na ulici, uvijek kujući teoriju zavjere koja bi iza njega mogla da stoji. Možda nam zato i jeste ovako kako nam je?!

Igra i eksperiment. Za dijete ne postoje promašaji, to je samo neuspjeli pokušaj. No, to nije razlog za brigu. To je samo eksperiment koji nas je poučio onome što ne treba da radimo i možda već u sljedećem pokušaju uspijemo.

Kreativnost. Ono čemu se posebno divim jeste dječija sposobnost da od svega što nađu naprave igračku. Nama je potrebno mnoštvo posrednika: računar, TV, knjiga, drugi ljudi da nam ne bi bilo dosadno. Dijete jednostavno uzme ono što mu je na dohvat ruke (kamen, komadić  pijeska, drvo) i oko toga izgradi igru. Ovakva kreativnost se rijetko sreće kod ljudi u poodmaklim godinama.

 

A vi? Šta vi mislite da možemo naučiti od djece? Ostavite komentar ispod.

Čitajte nas i na sajtu SanMagazin. 


1 2 3  Sledeći»